lauantai 6. kesäkuuta 2015

Ajatuksia ja taustoja yhdistelmästä

Qilla on tullut meille v.2012 harrastuskaveriksi ja perheenjäseneksi. En ollut alunperin edes ajatellut käyttäväni sitä jalostukseen, mutta matkan varrella ajatus kytenyt ja nyt ollaan siinä vaiheessa että toivotaan pentujen syntyvän kesän lopulla.

Olen kouluttanut Qillaa muutamaan eri lajiin, ja olen erittäin tyytyväinen sen työintoon ja koulutettavuuteen. Yhtenä tärkeimpänä ominaisuutena pidän sitä, että olen voinut osallistua sen kanssa cockerspanieleiden rodunomaiseen metsästyskokeeseen, josta olemmekin joka kerta saaneet tuloksen (AVO1 ja VOI2, sekä v.2013 saakka voimassa olleilla säännöillä AVO2). Sen kanssa on käyty myös käytännön metsällä.  Kokeisiin olemme osallistuneet verrattain vähäisellä kokemuksella, mutta minulla on ollut onni päästä kahden erittäin kokeneen spanieliharrastajan oppiin heti Qillan pentuajasta lähtien. Heidän avullaan olemme päässeet tässä lajissa hienosti eteenpäin.

"Pääharrastuksemme" on pelastuskoiratoiminta, minulla oli jo pentua etsiessäni toiveissa saada pelastuskoiraksi sopiva koira. Qillan kanssa on treenattu sekä hakua että jälkeä, ja 19.4.2015 se suoritti hyväksytysti VIRTA-tarkastuksen (viranomaistarkastus), ja siitä tuli hyväksytty hälytyskoira. Toimimme Länsirannikon pelastuskoirien hälytysryhmässä.

Metsästyksen ja peko-toiminnan lisäksi Qilla on startannut 3 kertaa mejä-kokeissa, saaden 2* AVO1-tuloksen ja kerran AVO2-tuloksen. Mahdollisesti palaamme tämän harrastuksen pariin joskus tulevaisuudessa, toistaiseksi kuitenkin keskitymme peko-jälkiin.

Qilla kilpailee agilityssä 3-luokassa, olemme kisanneet harvakseltaan vuoden 2014 alkupuolelta lähtien. Agilityssä Qilla on vauhdikas ja itsenäisesti etenevä vauhtipakkaus, ja sen kouluttaminen agilityyn onkin ollut hyvin erilaista kun aiempien koirieni. 

Työskennellessään Qilla on keskittynyt ja äänetön, se ei ääntele metsästyksessä tai agilityssä. Haussa sen ilmaisutapa on rullailmaisu.  Sillä on erittäin korkea työmoraali, ja se on fysikaltaan kestävä.  Palkkana sille toimivat pallot tai makupalat. Metsästyspuolella se omaa luonnostaan sopivan laajan haun, ja on hyvin ohjattavissa. Noutojen ja luovutusten kanssa sillä ei ole ollut ongelmia.

Qilla on terveystutkittu luustoltaan terveeksi, sillä on A:n lonkat, kyynerät 0/0 ja polvet 0/0. Lisäksi sen selkä ja olat on kuvattu terveiksi. Kaikki luuston tutkimukset on suorittanut ELL Kari Ventelä Kankaanpäästä. Silmätarkastuksessa Qillalta löytyi 1 ylimääräinen ripsi, mutta se ei haittaa koiraa millään tavalla. 

Tico on 7,5-vuotias herrasmies. Uskon sen luonteensa puolesta sopivan Qillalle erittäin hyvin. Tico on luonteeltaan jonkinverran kovempi kuin Qilla, mutta on osallistunut menestyksekkäästi spanieleiden metsästykokeisiin erityyppisten ohjaajien kanssa. Koepuolelta suurimpia meriittejä Ticolla ovat spanieleiden SM-kokeen pronssi vuodelta 2012 sekä tietysti käyttövalion arvo.
Tico on kulkenut paljon myös käytönnön metsällä.

Metsällä Tico työskentelee keskittyneesti ja itsenäisesti, ja on periksiantamaton.

Vuoden 2015 aikana Tico on aloittanut uuden harrastuksen starttaamalla metsästyskoirien jälkikokeissa (mejä).  Tuloksena hienosti 2* AVO1-tulokset, ja seuraava startti tapahtuukin kesän aikana voittajaluokassa.

Ticolla on kaksi aiempaa pentuetta. Ensimmäisessä pentueessa on  kolme pentua, joista 1 on käyttövalio. Toinen pentue on syntynyt v.2015 helmikuussa, tässä pentueessa on 7 pentua.

Ticolla on B/C lonkat, ja 1/1 polvet ja terveet kyynärät, 0/0. Polvet on tutkittu Ticon ollessa reilu 6-vuotias. Tico liikkuu maatavoittavasti ja tehokkaasti.  Ticon ensimmäisen pentueen pennut -Qillan emänemän kanssa- ovat lonkkaterveitä, nuorempaa pentuetta ei luonnollisestikaan ole vielä terveystutkittu.  Ticon silmät on tarkastettu terveiksi useampaan kertaan.
________________________________________________________________

Toivon Qillan ja Ticon täydentävän toisiaan tässä yhdistelmässä. Haussa minulla oli Qillalle hieman kovempiluonteinen uros, jolla mielellään olisi jälkeläisnäyttöä ennestään. Olen tutustunut Ticoon v.2013 ja pitänyt siitä alusta asti. Kiitokset Aijalle, että sain mahdollisuuden käyttää Ticoa Qillalle.

Vaikka metsästys on meidän perheessämme eräänlainen sivulaji, koen omalta osaltani tärkeäksi pyrkiä säilyttämään mielessä rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen. Oma ihannespanielini on koira, jonka kanssa myös kokemattomammalla ohjaajalla on mahdollisuus oppia ja edetä.  Mikäli tästä yhdistelmästä syntyy pentuja, uskon että niistä on mahdollista saada mukava harrastuskoira.  Minulle itselleni tärkeitä ominaisuuksia ovat työmotivaatio, ohjattavuus sekä keskittymiskyky.

Luonteeltaan tasapainoinen spanieli kykenee rauhoittumaan kotona, kun mitään ei tapahdu, mutta on koska tahansa valmis toimintaan. Turbocockeri, kuten mikä tahansa muukin työkoira, tarvitsee sekä rajoja että rakkauta. Rakentamalla hyvän suhteen koiraan, näistä on mahdollista saada uskollinen kumppani metsälle ja muihin harrastuksiin.

Jos olet kiinnostunut Qillan ja Ticon pennuista, otathan yhteyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti